tr_forme_geometrice_dienes0

Trusa Dienes-cercuri

Dimensiuni:

8×8 cm

5×5 cm

Grosimi:

6 cm;

3cm;

tr_form_geometrice_dienes09

Trusa Dienes

Dimensiuni:

L=9cm

I=7cm

Grosimi:

6 mm

3 mm

tr_form_geometrice_dienes07

Dimensiuni:

6×10 cm;

5x 8 cm;

Grosimi:

3mm;6mm

tr_form_geometrice_dienes06

Trusa Dienes

Dimensiuni:

8×8 cm;5×5 cm;

Grosimi:

3mm;6mm;

Psihopedagogia învăţării matematice a demonstrat drumul pe care trebuie să-l urmeze matematica, acela de acţiune în plan extern cu obiectele, bazat pe o acţiune logică şi apoi formarea unor reprezentări şi utilizarea simbolurilor.Matematicianul Dienes, inovatorul psiho-pedagogiei învăţării matematice, a pornit de la noţiunea de mediu pe care o consideră capitală în sensul că, învăţarea echivalează cu un proces de adaptare a organismului la mediu.

Dienes afirmă: „copiii şi chiar adulţii învaţă mai uşor matematica construind conceptele pe baza experienţei lor proprii decât prin manipulările simbolice’’.Această perioadă de învăţare ocupă un loc şi spaţiu mai mare, precedată fiind de o perioadă de învăţare prematematică, unde copilul este pus în faţa unor situaţii variate în care trebuie să acţioneze, să înţeleagă, să analizeze.

Jocurile logico-matematice se desfăşoară cu materiale speciale ale trusei Dienes, material astfel conceput încât conduce copiii către o înţelegere intuitivă, având pentru început un caracter imitativ, plecând de la premisa că jocurile logico-matematice ajută la descoperirea matematicii dirijate şi nu spontane, independente.
Este formată din 48 piese ce se disting prin 4 caracteristici:

  • două mărimi : mare, mic
  • trei culori : roşu galben, albastru
  • două grosimi: gros, subţire
  • patru forme geometrice: pătrat, dreptunghi, cerc, triunghi

Numărul de piese este dat de combinaţiile posibile ale celor patru caracteristici (fiecare fiind unicat) fiind 2x3x4x2=48 piese. Piesele sunt confecţionate din material plastic, in culorii atractive. Precizăm că materialul nu este toxic sau casant. Calitatea estetică a produsului contribuie la atragerea efectiva copilului în activitate, la stimularea motivaţiei de învăţare şi constituie totodată un factor de întărire a atenţiei.

Produs omologat MEC (PV Nr.1358/septembrie 2001)