Cauta perechea

Este un joc de masa cu imagini,ce poate constitui un instrument util pentru exersarea recunoasterii asemanarilor si deosebirilor,pentru formarea deprinderilor de selectare,triere,clasificare pentru exersarea memoriei,pentru educarea limbajului.

Jocul cuprinde cate doua jetoane din fiecare imagine (30 imagini),avand scris in partea de jos denumirea ei in limba romana si in limba engleza,planse cu caroiaj de forma dreptunghiulara,in fiecare dreptunghi al plansei fiind inscris simbolul unei cifre(1-20).

Initial se poate lucra cu 5 perechi pe care copiii le aleg in mod aleatoriu,sau pe baza unor criterii de selectare impuse de educatoare,folosindu-se jumatate din plansa.Copiii cu aabilitati deosebite pot lucra cu 10 perechi,folosind intreaga plansa.

Imaginile acestui joc sunt:

cal,pisica,veverita,urs,vulpe,caprioara,cerb,leu,girafa,camila,cireasa,capsuna,strugure,pepene,

mar,nuca,casuta,brad,floare,randunica,camion,masinuta,tren,bicicleta,zebra,caine.

Varianta I de joc:Se joaca de cate doi copii.Jetoanele perechi alese se aseaza pe plansa cu fata in jos,astfel incat sa nu se vada nici imaginea,nici cifra.Pe rand,fiecare copil intoarce succesiv doua jetoane,denumindu-le.In cazul in care acestea formeaza pereche,ia perechea in dreptul lui,daca nu,le intoarce la loc cu fata in jos,pe plansa.Castiga copilul care are mai multe perechi.

Varianta II de joc: Se joaca de cate doi copii.Jetoanele perechi alesesunt amestecate si impartite egal intre cei doi copii,care le tin,teanc,in fata lor,cu fata in jos.Cei doi copii trebuie sa ridice simultan cate un jeton si sa-l aseze cu fata in sus,la mijloc,intre ei,pe masa.Daca cele doua jetoane formeaza pereche,ei trebuie sa spuna “HIP_HOP”.Cel care spune primul,ia jetoanele care au format perechea.Jocul se termina cand invinsul ramane fara nici un jeton.

Cu aceste jetoane,educatoarea poate concepe si alte jocuri,in functie de obiectivele educationale avute in vedere,sau chiar copiii pot imagina alte jocuri cu reguli.

Jetoanele acestui joc sunt identice ca si dimensiuni si imagini cu cele din setul”Invatam sa numaram”,varianta pentru copii. 

Leave a Reply